Diastase behandeling in Amersfoort
We spreken van een diastase als de rechte buikspieren wijken. Meestal liggen de rechte buikspieren dicht tegen elkaar aan. De buikspieren zijn verbonden door een peesplaat die de linea alba wordt genoemd. Tijdens de zwangerschap groeit de buik. De baarmoeder duwt daarbij tegen de buikwand en beetje bij beetje rekken de buikspieren en tussenliggende linea alba op. Dit is een natuurlijk proces en is noodzakelijk om ruimte te maken voor de groeiende buik. Na de bevalling voelt de buik vaak week en slap, en is er meer ruimte voelbaar tussen de rechte buikspieren. De wijdte van de buikspieren is groter geworden en de stevigheid van de peesplaat is verminderd en dat voelt vaak aan als een diepte. De bekkenfysiotherapeut beoordeelt middels een onderzoek de vorm van de buik, de wijdte van de diastase en de stevigheid van het bindweefsel eronder. U krijgt advies met welke oefeningen u kunt starten.
Hoe herkent u een diastase?
Een methode om vast te stellen of er mogelijk sprake is van een diastase is de volgende oefening.
Ga op de rug liggen met opgetrokken knieën en zet de vingers van beide handen naast elkaar op het peesblad, in het gebied net boven en ook onder de navel. Til nu het hoofd en schouders op waardoor de buikspieren spannen en beweeg met de vingers een heel klein beetje van links naar rechts en zoek de randen van de rechte buikspieren op. U kunt nu voelen hoeveel ruimte er tussen de randen zit, voel ook in de diepte of dit hard of zacht is.
Als de ruimte tussen de linker- en rechterhelft van de rechte buikspieren meer dan twee vingers breed is, of wanneer die heel zacht is, dan is er waarschijnlijk sprake van een diastase. De ruimte tussen de rechte buikspieren zou moeten aanvoelen als een trampoline, ook tijdens het uitademen.
Indien de ruimte tussen de buikhelften te groot en/of te slap is dan kan dit leiden tot verschillende bekkenbodem klachten. Enkele voorbeelden zijn instabiliteit van het bekken, pijn aan de buik of het SI-gewricht.
Behandeling van een diastase
Behandeling van de postpartum vrouw is maatwerk. De behandeling van een diastase staat niet op zichzelf. Oók is het functioneren van de bekkenbodem daarbij van belang. De bekkenfysiotherapeut kijkt breed en brengt tijdens het postpartumconsult of de bekken(bodem)check uw gezondheid en klachten in kaart. In overleg met u wordt er, indien nodig, een behandelplan opgesteld of krijgt u een sportadvies bij andere postpartum trainers. Het ondeskundig trainen van buik- en bekkenbodemspieren kunnen het herstel belemmeren en zelfs een diastase of verzakkingsklachten verergeren!
Fysio Groen is gespecialiseerd in het begeleiden van vrouwen tijdens en na de zwangerschap en ook in het geven van daarbij passende oefeningen en/of massages.
Meer informatie over diastase kunt u vinden bij Diastase Netwerk Nederland.